굴 패각을 잔골재로 활용한 내화모르타르의 잔존강도 특성



굴 패각을 잔골재로 활용한 내화모르타르의 잔존강도 특성


Remaining Strength of Fireproof Mortar using the Oyster Shell as a Fine Aggregate
저자 정의인, 김봉주
학술지정보 한국건축시공학회지 KCI
발행정보 한국건축시공학회 2017년
자료제공처 KISTI 한국학술정보
주제분야 공학 > 건축공학

<초록>
본 연구는 산업폐기물로 발생되는 굴 패각을 세척, 건조 및 가공하여 3개의 입도범위로 분급하였다. 이를 이용해 일정한 비율로 잔골재를 대체한 모르타르 실험체를 제작하였으며, 28일 재령을 기준으로 300℃, 600℃, 900℃의 가열조건에 의해 실험체를 가열하였다. 재령 28일에서 Plain 휨 강도는 9.2MPa로 나타났으며, O 0.15에서는 대체율에 따라 7.9~4.4MPa로 나타났다. O 1.2~2.5에서는 대체율에 따라 7.7~4.4MPa으로 나타났으며, 마지막으로 O 2.5~5.0의 경우에는 대체율에 따라 8.8MPa,~6.1MPa로 나타났다. 재령 28일 압축강도의 경우, O 0.15에서는 대체율에 따라 23.6~43.2MPa의 차이를 나타냈으며, O 1.2~2.5에서는 대체율에 따라 20.4~45.1MPa의 차이로 나타났고, 마지막으로 O 2.5~5.0의 경우 17.1~40.4MPa의 차이가 나타났다. 가열을 통해 잔존강도를 측정한 결과 굴 패각 잔골재 O 0.15 이하를 100% 대체한 경우 강도감소율이 가장 낮은 것으로 나타났으며, 이러한 결과를 통해 굴 패각의 가공 및 적정 배합을 통한 내열성능 발휘가 가능할 것으로 예상된다.



This study classified oyster shells that produced as a industrial waste into 3 distribution by washing, drying and processing them. Mortar specimens with a constant ratio by using this to substitute fine aggregates were made, and the specimens were heated under the heating conditions of 300℃, 600℃ and 900℃ based on the 28-day age. On the age of 28 days, the plain flexural strength was found to be 9.2MPa, and in O 0.15, it was shown to be 4.4~7.9MPa depending on the substitution rate. It was found to be 4.4~7.7MPa in O 1.2~2.5 depending on the substitution rate, and last but not least, it was shown to be 6.1~8.8MPa in case of O 2.5~5.0 depending on the substitution rate. In case of the compressive strength of the 28-day age, it showed the difference of 23.6~43.2MPa in O 0.15 depending on the substitution rate, and 20.4~45.1MPa in O 1.2~2.5 depending on the substitution rate, and last but not least, 17.1~40.4MPa in case of O 2.5~5.0. As a result of measuring the residual strength through heating, in case of substituting fine aggregates less than O 0.15 by 100%, it showed the lowest strength reduction ratio, and it is expected that the heat-resisting property could be achieved through processing and proper mixing of oyster shells through these results.









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